Opleiding Verkeersregelaar

 

Meerdere mensen zijn u voorgegaan en hebben uit eigen ervaring  mogen ondervinden dat verkeer regelen een VAK genoemd mag worden.

 

Snel en professioneel dat is bij ons de opleiding tot verkeersregelaar. In drie dagen verzorgen wij inclusief alle examens de opleiding tot verkeersregelaar. U heeft de mogelijkheid om u als individu te laten scholen of als bedrijf. U kunt bij ons terecht voor de opleiding verkeersregelaar al vanaf € 395,00 exclusief BTW per persoon. Komt u na de opleiding bij ons in dienst als verkeersregelaar, dan betaald FT Traffic en Infra de opleiding voor u. Het kost u dan helemaal niets!

 

Vooropleiding

Er is geen vooropleiding vereist voor de opleiding verkeersregelaar.

  

Doel

De opleiding verkeersregelaar traint u niet alleen op het vaardig en veilig regelen van het verkeer, maar bereidt u ook optimaal voor op het landelijk examen.

 

Doelgroep

De opleiding verkeersregelaar is bestemd voor iedereen die als beroepsverkeersregelaar aan de slag wil of bij zijn werkzaamheden te maken krijgt met het regelen van verkeer.

 

Theorie en praktijk

De cursus verkeersregelaar bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. In het theoriegedeelte leert u alles over verkeerswetgeving, veiligheid, remafstanden en andere zaken om u goed voor te bereiden op de praktijk. De opleiding verkeersregelaar heeft een uitgebreide praktijkgedeelte.

U kunt deelnemen aan het praktijkgedeelte indien u geslaagd bent voor het theorie-examen. Na gestructureerde uitleg in de nabijheid van de kruising zal de praktijk docent u meenemen naar het midden-centrum van een kruising. De praktijk docent traint u zo steeds verder tot en met het dynamisch regelen. De docent stimuleert u met passie voor verkeer regelen tot examenkandidaat.

 

Inhoud theorie

Tijdens het theoriegedeelte leert u wat een aanstelling als beroepsmatige verkeersregelaar inhoud en welke verantwoording u draagt ten opzichte van het overige verkeer. U leert de theorie over verkeersinzichtelijk en dynamisch verkeerregelen. De volgende onderdelen komen aan bod: 

 • Wettelijke status
 • Aanstelling
 • Wegenverkeerswet 1994
 • Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990
 • Regeling verkeersregelaars 2009
 • Verzekering
 • Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer
 • De-escalerend gedrag op de openbare weg
 • Kleding en richtlijnen
 • CROW verkeersregelaar 2015
 • Frustratie en Instrumentele agressie
 • Portofoongebruik (etherdiscipline)
 • Gebruik lamp met kegel

 

 

Aan het einde van de dag wordt er een theorie-examen afgenomen. De kennis wordt getoetst aan de hand van 30 multiple choice vragen. Na het behalen van het theorie-examen ontvangt u hiervan een certificaat en kunt u doorstromen naar het praktijkgedeelte. U krijgt als deelnemer aan de opleiding duidelijke en heldere leerstof.

 

Inhoud praktijk

Tijdens de praktijkgedeelte leert u de verkeersstromen op de juiste wijze te begeleiden. Er wordt gestart met het geven van een stopteken, waarna het stapsgewijs moeilijker wordt, totdat u uiteindelijk zelfstandig het verkeer kan regelen op een kruising met 4 uitvalswegen, een Verkeersregelinstallatie (VRI), omliggende fietspaden en wellicht ook nog met meerdere voorsorteervakken. De volgende onderdelen komen aan bod: 

·         Stopteken

·         Om- en om regelen

·         Dynamische regelen

·         Poot voor poot

·         Verkeer regelen op een grote kruising

·         Omgang met fietsers en voetgangers

 

Praktijkexamen

Aan het einde van de derde dag wordt het praktijkexamen afgenomen. Tijdens het praktijkexamen moet u op een grote kruising, die voldoet aan de exameneisen, minimaal 15 minuten zelfstandig het verkeer regelen. Het praktijkexamen wordt afgenomen door onze docent. Er is namens de Stichting verkeersregelaars Nederland een gedelegeerde aanwezig die bepaalt of u geslaagd bent.